dissabte, d’agost 23, 2014

Cuina Alemaya (i 3) . El Franzbrötchen, recepta


    Ingredients:
Per a la massa . 500 grams de farina, 40 grams de llevat de pa , 70 grams de sucre 2,5 dl de llet tèbia. 70 grams de mantega un poc de sal i la pell d’una llimona ratllada.
Pel farciment: 200 grams de mantega, 200 grams de sucre  i  canyella


Posarem la farina en un recipient, farem  un forat al mig i dins ell desfarem el llevat amb les mans .

Afegirem  una mica de sucre per sobre, i tot seguit ja podem afegir-hi la llet i deixarem que el llevat es vagi desfent.
El següent pas es afegir els 70 grams de mantega  ben cremosa, la resta del sucre, la sal i la pell de llimona ratllada als voltants de la farina. Des del mig cap a enfora anirem amassant amb les mans els ingredients fins a obtenir una massa uniforme. Reservar la massa en un lloc calent ( 27-32ºC) ben tapada i deixarem que pugi fins que dobli el seu volum inicial. Més o manco tardarà uns 30 a 40 minuts.


Un poc la massa hagi tovat la tornarem  a amassar amb força  i  damunt de la taula de feina i formarem amb ella  un rectangle de un cm de gruixa  aproximadament , més o manco surt un rectangle de 2 de pams i mig per costat.



Ara preparem el farciment .Tallarem els 200 grams  mantega i amb les mans la reblanirem i la repartirem  damunt de la meitat del rectangle de la massa, intentant que quedi repartida de forma uniforme . Plegarem  l'altre meitat de la massa damunt de la primera. Unirem les dues capes pressionant amb els dits. Posar damunt de la taula de feina, tornar a estirar  i formar un nou rectangle com el primer realitzat . Ara  plegarem un 1/3 de la massa cap al centre i plegarem  el darrer 1/3 de la massa al damunt, per tal que hi hagi tres capes de massa l'una damunt l'altra. Deixarem  reposar en un lloc fresc. Si la mantega  ens surt un poc pels costats o  veim que la massa  és mala de manejar la podem deixar uns minuts dins la nevera per a que agafi un poc de cos.





 


Ja per a acabar tornarem  a estirar la massa i amb ells formarem un nou rectangle més primet de 60X60 cm aproximadament . Amb l’ajuda d’un pinzell el pintarem amb  d'aigua pel damunt. Mesclarem la canyella i el sucre i ho repartirem  equilibradament per damunt de la massa. 




Formarem un rotllo en espiral de 6 cm amb la massa, partint de la part més llarga. La part final de la massa ha de quedar a sota del rotllo. Tallarem la massa en trossets de 4cm i pressionarem al mig de la massa amb el mànec d'una cullera de fusta, per tal de crear la forma característica dels Franzbrötchen





 


Posarem els pastissets dins palanganes  de forn, amb una distància de 4 cm entre ells. Abans de enfornar hem de deixar reposar novament els pastissets uns  15 a 20 minuts en un lloc calent. Finalment enfornarem en el forn prèviament escalfat a 200°C 25 Min. Jo ho he fet a 180ºC uns 15 minuts. Cal provar com va l’elaboració en el nostre forn, primer cuinant una peça tota sola.
Si voleu podeu provar de farcir els pastissets de massapà, xocolata o crema. 

Bàsicament es tracta d’una pasta  de bolleria semi fullada, amb la que formam un espirall pintat amb sucre, aigua i canyella. Llavors el tallam a cilindres  de 3 o 4 dits de gruixa que esclafarem pel centre.
Espero que amb les  fotografies que acompanyen a aquest article us quedi un poc més clara la tècnica... 




Agraïr a na Silvia Sacasas la recepta d’aquesta setmana.