dijous, de febrer 25, 2016

Història de sa Mostra de Cuina Mallorquina (5ª part) Any 1990

Història de sa Mostra de Cuina Mallorquina (5ª part) Any 1990

Amb el canvi de deseni, arribà el canvi de lloc de la Mostra. L'augment de visitants va fer que el passeig del Born es quedàs petit i per temes logístics i  organitzatius es va escollir el nou  recinte firal d'IFEBAL al Polígon de Llevant de Palma . Ifebal s'havia inaugurat l'any anterior i va estar operatiu fins el 2007 . Després i amb el pas dels anys, aquest lloc s'esdevindria "la seu" oficial de sa Mostra de Cuina Mallorquina, on s'hi estaria els propers 20 anys.


Unes  imatges que il.lustren els canvis amb  el pas de sa Mostra del  Born a IFEBAL




Però aquest any hi ha més canvis D. Antoni Ferrer deixa pas a D. Antonio Gil com a nou President de la associació Professional de Restauració de Mallorca . També s'estrena aquell any Mestre Toni Pinya com assessor gastronòmic de la associació.



Pel que fa a la participació dels restaurants podem trobar, entre d'altres, al Restaurant Ses Costes de S'Aranjassa amb una pitrera de pollastre amb crema de llet, al  Restaurant Club Nàutic Sa Ràpita amb Arròs amb salsa o Ca'n Gafet amb una cassola de peix al forn amb salsa de  crancs.

Aquí faig un petit parèntesis per fer un comentari que fins ara no havia fet.


 ( Cada edició de la Mostra ha estat acompanyada del seu receptari, amb distints formats però al cap i a la fi sempre hem pogut gaudir de les receptes de la Mostra profusament detallades. Lo que no ha arribat a quedar clar és la política lingüística que es seguia en aquella època.

En el primer receptari (1985) trobam ses receptes escrites en els dos idiomes oficials de la nostra comunitat .
En els següents ( 1986-1989) el català desapareix de les publicacions.
En aquest receptari ( 1990) , els noms dels plats ( i no tots) apareixen de forma bilingüe. De fet trobam noms amb els dos idiomes, noms sols en castellà i noms sols escrits en català. La descripció de les receptes i els articles interiors són escrits en la llengüa de Cervantes.) 

Fi del parèntesis

Aquell any de 1990 , per primera vegada a la Mostra de Cuina , no hi participa cap centre educatiu . Sols trobam una petita ressenya sobre la feina de l'Escola d'Aprenents del Consell .

Pel que fa a les firmes dels articles trobam a Caty Juan de Corral ( Buscando motivos a sabrosas ausencias), Ángel Vázquez del Fresno ( Apuntes para la historia imposible de una cocina sin fronteras), Mestre Tomeu ( Mis 5 Mostras), Guillermo Soler Summers ( Vida y pasión del vino mallorquín), Los vinos en la VI Mostra de Cuina Mallorquina.




Que més passà aquell any 1990?

La dècada dels noventa començar amb una important sequera. El 1990 va esser un any molt sec, la temperatura màxima de febrer foren unas agradables 26ºC. Però tot va canviar a l'octubre que ploguè frofusament  i posà fi a la sequera de casi 10 mesos. De fet acabarem el 1990 amb molta aigua i molta neu.

El Grup Foolklòric Grenada de Moscú actuà a Sóller.

S'estrena Sa Película ( Molt de Sèrie B)  Superagentes en Mallorca (1990). Amb Marta i Loreto Valverde com a protagonistes

Imatges 1990


Fortes nevades per acabar l'any 1990.



 Grup Grenada de Rússia



 Super agentes en Mallorca ( 1990) . Llocs de rodatge : Palma, Gènova, La Bonanova, Magalluf, Puert de  Pollença, Alcudia, Campanet, Port de Valldemosa i  C'an Picafort.








Programes Fira i Firó de Sóller.