diumenge, de desembre 29, 2013

Programes de tv (...y tercera part)



Començarem l’any tal i com l’acabarem,  parlant de programes gastronòmics a la TV. Amb aquest , han  estat tres articles en els que hem vist i recordat alguns dels més emblemàtics programes de cuina , que d’una forma o l’altre  ens han marcat un poc el nostre camí a la cuina.
Sintonies, cuiners , idees, a cad un d’ells crec que els hi devem un poc del que feim ara a la cuina.
No podríem parlar de cuiners mediàtics sense nombrar a José Antdrés, Koldo Royo i Karlos Arguiñano. Tots tres han tingut els seus programes de cuina i s’han esdevingut tot un referent a les nostres pantalles.

L’Asturià José Andrés, el més internacional de tots tres , cuina en una cuina amb format de cuina de pis fent receptes amb aires espanyols però orientades a un públic americà. Cal a dir , però, que tenia les dues versions de programa l’espanyola i la americana.
Pel que fa a la seva trajectòria  professional, malgrat no esser un cuiner “Michelin” ; va fer a seva formació a “ El Bulli” , amb un jove Ferran  Adrià. Amb 21 anys va decidir fer “ les Amèriques”, on va introduir la cuina de les tapes espanyoles a través del restaurant “ Jaleo” a Washington  . El 2010 li fou concedida l’Ordre de les arts i les lletres de Espanya y l’any següent fou guardonat amb l’ «Outstanding Chef Award» per la Fundació James Berd.
L’any 2012 la prestigiosa revista Time el va incloure dins la llista de les 100 persones més influents del mon.  Tot això ho ha anat alternant amb diversos espais de cuina a varis canals de TV. De Fet el seu programa “ Made in Spain” ha resultat un èxit en totes les seves versions.




Koldo  Royo... que podem dir d’aquest gran cuiner? Ho te tot, reconeixements, premis , idees novedoses...uff! un mirada al seu currículum  posa la pell de gallina, a més de coordinar espais gastronòmics a pemsa, internet, radio i TV. I ja que parlam de TV recordar que Koldo , a treballat amb Mº Teresa Campos al programa “ Dia a Dia”, a “Saber Vivir”  amb Manuel Torreiglesias també a TVE1  . També a aparegut amb el seu programa “ A fuego lento” a  Canal Cocina, Via Digital, Canal 4, Telenova, Canal 37 , això a les cadenes Balears, però és que també a altres CCAA han gaudit en les seves emissores de Tv de les ensenyances gastronòmiques d’aquest gran cuiner Basc.




 Web Koldo Royo http://www.afuegolento.com/



I acabam el Trio amb Karlos Arguiñano, conegut per les seves aparicions televisives. Va començar l'any 1990 a la televisió autonòmica Basca Euskal Telebista, fent un programa diari de cuina al qual explicava i feia receptes senzilles i casolanes. El 1991 va canviar a TVE  fent un programa similar, “El menú de cada día”, que va tenir un enorme èxit i va rebre els premis Ondas i el TP d'or. TVE va emetre el programa ininterrompudament fins el 2004, any en què es va passar a Telecinco per a fer un programa de caràcter similar,” Karlos Arguiñano en tu cocina”, al qual convidava, a més,  a Juan María Arzak cada divendres. En aquesta nova etapa els plats bascos i de diferents regions espanyoles han passat a substituir-se per d'altres més internacionals.



Web Karlos Arguiñano: http://www.hogarutil.com/
Com veis la simbiosis entre Tv i cuina ha estat ben fructífera, no obstant  encara queden molts d’altres programes per a estudiar , però ho deixarem per a futures xerrades sobre aquest tema.
Així hi tot en el bloc us deixo més informació i vídeos sobre els programes analitzats avui i d’altres perquè vosaltres mateixos els aneu descobrint, com

 “Todos contra el Chef” 




“ El cocinero fiel”




“ Un país para comérselo” 



 “ Pesadilla en la cocina”


 “ Atracón” 


 “ Cocina con Bruno”



“ Jamie at Home” de Jamie Oliver 


o l’estrafolari i sempre curiós “ El cocinero de Rota” (Jose Luis Santamaria) ...atenció al seu  “cataplún chi chi”.




dijous, de desembre 26, 2013

Programes de cuina (segona part)


Tal i com vàrem fer la setmana passada , avui continuarem analitzant el que ha donat de sí la graella televisiva pel que fa a programes de cuina.




Concursos, programes didàctics o amb format demostratiu, el cert és que aquests programes han ajudat , cada un a la seva manera, a la difusió de la nostra professió; per arribar al punt mediàtic que s’ha assolit ara.

Crec que no podríem reprendre aquest tema sense xerrar un poc del programa “Això es Mel” d’IB3TV, conduit pel gran amic Tomeu Caldentey, al qui ja hem tingut el plaer de tenir com a col·laborador en aquestes pàgines.

Tomeu Caldentey (el primer cuiner mallorquí que va aconseguir una  estrella Michelin)  Toni Gomila  l’actor de Llàgrima de Sang i que triomfa amb l’obra de teatre Acorar, )  i el reporter Pau Cavaller. Ells són els encarregats d’acostar-nos a la gastronomia de les nostres Illes, d’una manera molt agradable i propera. Quasi com si fóssim els convidats d’un tertúlia gastronòmica amb els convidats al programa.




“Això és mel”  no només parla de menjar sinó de l’art de menjar bé, de degustar i d’apreciar els menjars i les begudes. Ens conta la història gastronòmica, uns gusts, una manera d’entendre la vida de cada un dels pobles que es visita . Si hagués de destacar un dels programes sens dubte serià el que varen gravar a Sóller/Fornalutx amb el també amic i cuiner Marc Martínez, on varen elaborar uns ous A la sollerica, que tot i la seva senzillesa, feien quasi que els flaires d’un  cuina ben feta sortissin de la pantalla de la televisió.
Seria injust per part meva en aquest article no parlar d’un altre conegut en aquesta secció, Oscar Martínez, quasi podríem dir el cuiner més televisiu  de Sóller ( juntament amb Aina Burgos, una altre habitual a les pantalles de la TV).


Oscar duu més de 10 anys ( si no més) participant a varis programes de televisió, primer com a ajudant amb Paquita Tomàs , per exemple, però després com a conductor de varis espai gastronòmics. Ara està al cap davant de Una Micona Més. Un programa de tall clàssic ( cuina a un platò)  on ens mostra el millor de la nostra gastronomia , d’una manera molt directa, senzilla i per a tots els nivells gastronòmics.
Perles de foie amb mascarpone, suc de remolatxa i poma o arròs melòs amb carxofes defineixen molt be “ la carta” del programa de n’Oscar. Una agradable proposta.


I com que no hi ha dos sense tres, Aina Burgos completarà aquest article. I es que si hi ha una cuinera televisiva a Sóller, aquesta és n’Aina.  N’Aina des de “  Passa'm la sal”, juntament amb Victor Garcia ens vàrem fer la cuina més propera , amb un format innovador, dinàmic i proper.  També va esser un programa amb una gran trajectòria a la Tv ja que es varen arribar a gravar més de 215 episodis i va estar en antena entre els 2008 i el 2010.



Aina Burgos també va participar al programa de Paquita Tomàs, “ Sa bona cuina de Paquita Tomàs”  entre els anys 2005 i 2006, fent “duet” amb Oscar Martínez. Cal a dir que el programa de Paquita Tomàs , va estar en antena  sis temporades (2005-2010) i es varen emetre casi 1500 programes ( si no m’he equivocat contant) . Aquest programa també contava amb la participació de Kiko Martorell ( de Can Boqueta).





També us recomano algunes de les meves participacions a IB3 , Localia o Nova TV on us mostro algunes receptes com les guatlleres amb most i avellanes ( recepta del segle XIII) , com fer una coca de tallades o parlant de cinema i gastronomia entre altres temes.  http://www.cuinant.com/videos.htm



   


.




Com ja us vaig anunciar la setmana passada dimecres es va estrenar MarterChef Junior...però  m'ha decebut  un poc...ja us ho contaré.Desitjo  que começem el 2014 amb tota l’energia possible i amb ganes de que tot sigui un poc millor. Espero que tingueu un bon Cap d’Any, que faceu uns bons menús , que si bebeu ho faceu amb responsabilitat i que tots ens trobem l’any que ve en aquestes pàgines parlant de cuina. Feliç 2014

Juan Antonio Fernández Vila parlemdecuina@hotmail.com

diumenge, de desembre 22, 2013

Programes de cuina a la TV ( primera part)




Ahir (dimecres 18/12,  per quant estic escrivint  aquestes línies), vaig tenir que esperar fins passades la 1 del dematí per saber qui seria el guanyador del programa d’A3 TOP CHEF ESPANYA .

Logo TOPCHEF Espanya

Al final ( pels qui no ho vèreu) fou  Begoña Rodrigo , la cuinera valenciana , la guanyadora del concurs de talents culinaris Top Chef . Un programa de cuina basat amb la exitosa fórmula americana  del també cuiner americà  Gordon Ramsay .

Begoña Rodrigo, guanyadora de TOPCHEF Espanya 2013

Begoña va tenir que  superar al seu contrincant a la final, en una prova de 3 hores presentant el seus plats davant un jurat format per gent com Arguiñano, Arzak, DaCosta, Joan Roca i així fins a 25 estrelles Michelin.

Jurat de TOPCHEF Espanya

I és que la cuina esta més de moda  que mai , i part d’aquest èxit és gràcies als programes gastronòmics i concursos de cuina  a televisió, que malgrat no ser una fòrmula novedosa , si que darrerament no hi ha cadena televisiva que no tengui el seu propi espai de gastronomia.

Tots recordam com abans de l’estiu teniem Master Chef  a les nostres pantalles ( també importat d’Amèrica) ; ara dilluns comença MasterChef Infantil, i ben segur que Top Chef tornarà prest.

Actualment a la graella televisiva podem trobar  a TVE1 ( s’estrena dia  23) MasterChef Junior; a A3 el ja comentat Top Chef, a la sexta fins fa poc hem gaudit de “Pesadilla en la cocina”, a Divinity   tenim “Supertartas de boda”, “Guerra de Cupcakes” i “cupcakes maniacs”...crec que l’oferta és més que interessant.


 

Avui començarem  un repàs per els programes de televisió que ens han ensenyat un poc de cuina, que ens han ensenyat  d’alguna manera a estima la gastronomia i que avui fan que parlem de cuina sobre ells. Com sempre,  us deixo un recull d’imatges i vídeos que he anat recopilant sobre aquest programes ; espero que us agradin.

Començaré per un programa que sempre vaig trobar un tant extravagant, tant pel format com pel cuiner. No és un programa molt antic i tal vegada encara us soni un poc. Era una proposta d’A3 ( que tot sigui dit de pas , va durar poc en antena) . Es deia “ El toque Ariel” , no el vaig seguir fidelment, però si que de tant en tant alguna espipellada si que en feia. 


 

El programa de cuina estava presentat per  un tal Ariel Rodríguez, un  carismàtic xef argentí que arrasa a la televisió d’aquell país. Però a banda del seu saber a la cuina és capaç de ballar , cantar i interactuar amb el públic alhora que elabora els plats. I jo crec que la sobre explotació d’aquesta faceta “humorística” envers a la gastronòmica va fer que el programa no anés tot lo be que la cadena televisiva volia.  I és que Ariel es passava més temps coquetejant amb el públic ( majoritàriament femení) i fent dois al platò que cuinant....la idea era humor i espectacle...uff! no us podeu perdre el vídeo  i vereu del que us parlo....un xef i un programa ben curiosos....

 

L’altre que recordarem avui és “ Com las manos en la masa” , totalment diferent al de Ariel, cal a dir.

Con las manos en la masa

Segur que recordau aquella sintonia duet  de Vanica Doble amb   Joaquin Sabina : “Niña no quiero platos finos...”.  


 

“Con las manos en la masa”  va ser un programa de televisió que podríem dir icònic d’una època ;  produït i estrenat per TVE el 1984, dirigit i presentat per Elena Santonja. Aquest va esser l’alma Mater de la majoria dels programes de cuina que es van fer després a Espanya. Després de set anys d'emissió, el 1991 va ser retirat ( polèmicament), i  sent substituït per un altre programa de cuina :  El menú de cada dia”, del llavors cuiner debutant en televisió nacional, Karlos Arguiñano ( ja havia fet programes de cuina a la televisió Basca) .

A “Con las manos en la masa”  Elena Santonja convidava a famosos a preparar amb ella el plat del programa , sempre relacionat directament amb les elaboracions més tradicionals de la cuina Espanyola . Per la seva cuina van passar personatges com Martirio, Carlos Berlanga , Charo López , Miguel Bosé, Chico Ibañez Serrador, Alaska , Joaquin Sabina , Rafael Aparicio o  Víctor Manuel.

Un jove Joaquin Sabina al programa de cuina.

I pel que fa als plats...paella , fabada asturiana , bacallà a la biscaïna , gaspatxo , pop a la gallega i una infinitat de receptes provinents de totes les comunitats autònomes en una forma molt bàsica però alhora molt efectiva , que l’esdevingué tot un èxit televisiu .


 

Una de les coses que més es recorda la gent d'aquest magnífic programa va ser el seu tema musical . Una composició feta pel grup Vanica  Doble , on amb una lletra d'allò més original i casi d’estil Almodovarià ,  feien un repàs als plats més destacats dels fogons espanyols . I com a nota curiosa cal destacar que a Vanica  Doble cantava Carmen Santonja , germana de la directora programa. La cançó és feia a duo amb Joaquin Sabina .

 

 Siempre que vuelves a casa
me pillas en la cocina
embadurnada de harina
con las manos en la masa

niña no quiero platos finos
vengo del trabajo
y no me apetece pato chino
a ver si me aliñas
un gazpacho con su ajo y su pepino

papas con arroz, bonito con tomate
cochifrito , caldereta, migas con chocolate
cebolleta en vinagreta, morteruelo,
lacon con grelos, bacalao al pil-pil
y un poquito perejil

chiquillo que yo hice un cursillo
para Cordon bleu
eso ya lo se pero chiquilla
dame pepinillos
que yo los remojare
con una copita de ojen

papas con arroz, bonito con tomate
cochifrito, caldereta, migas con chocolate,
cebolleta en vinagreta, morteruelo,
lacon con grelos, bacalao al pil-pil
y un poquito perejil

papas con arroz,bonito con tomate

 

Acabaré amb una curiositat del programa. Aquest va esser el primer programa de cuina que disposà d’una cuina construïda  expressament per a ell i totalment operativa en un dels estudis del TVE.

 

El plató del programa " Con las manos en la masa" 

Bona setmana i ens veim d’aquí a 7 dies...per cert...BON NADAL

diumenge, de desembre 15, 2013

Resum visual setmana del 9 al 13 de desembre. Feina Institut

Uff!... duim dues setmanes prou intenses però poc a poc tots els objectius es van assolint satisfactòriament . Aquesta setmana hem fet l'ahitual servei de tapes i el sopar de nadal de personal de l'Institut.

Hem quedat molt satisfets de la feina feta...i esperam que també hi quedassin igual de satisfets els clients...almenys nosaltres ens hi deixarem la pell perque així ho fos.

Fotos feina setmanal i tapes dijous 12/12/13










Fotos sopar professorat 13/12/13