diumenge, de desembre 22, 2013

Programes de cuina a la TV ( primera part)




Ahir (dimecres 18/12,  per quant estic escrivint  aquestes línies), vaig tenir que esperar fins passades la 1 del dematí per saber qui seria el guanyador del programa d’A3 TOP CHEF ESPANYA .

Logo TOPCHEF Espanya

Al final ( pels qui no ho vèreu) fou  Begoña Rodrigo , la cuinera valenciana , la guanyadora del concurs de talents culinaris Top Chef . Un programa de cuina basat amb la exitosa fórmula americana  del també cuiner americà  Gordon Ramsay .

Begoña Rodrigo, guanyadora de TOPCHEF Espanya 2013

Begoña va tenir que  superar al seu contrincant a la final, en una prova de 3 hores presentant el seus plats davant un jurat format per gent com Arguiñano, Arzak, DaCosta, Joan Roca i així fins a 25 estrelles Michelin.

Jurat de TOPCHEF Espanya

I és que la cuina esta més de moda  que mai , i part d’aquest èxit és gràcies als programes gastronòmics i concursos de cuina  a televisió, que malgrat no ser una fòrmula novedosa , si que darrerament no hi ha cadena televisiva que no tengui el seu propi espai de gastronomia.

Tots recordam com abans de l’estiu teniem Master Chef  a les nostres pantalles ( també importat d’Amèrica) ; ara dilluns comença MasterChef Infantil, i ben segur que Top Chef tornarà prest.

Actualment a la graella televisiva podem trobar  a TVE1 ( s’estrena dia  23) MasterChef Junior; a A3 el ja comentat Top Chef, a la sexta fins fa poc hem gaudit de “Pesadilla en la cocina”, a Divinity   tenim “Supertartas de boda”, “Guerra de Cupcakes” i “cupcakes maniacs”...crec que l’oferta és més que interessant.


 

Avui començarem  un repàs per els programes de televisió que ens han ensenyat un poc de cuina, que ens han ensenyat  d’alguna manera a estima la gastronomia i que avui fan que parlem de cuina sobre ells. Com sempre,  us deixo un recull d’imatges i vídeos que he anat recopilant sobre aquest programes ; espero que us agradin.

Començaré per un programa que sempre vaig trobar un tant extravagant, tant pel format com pel cuiner. No és un programa molt antic i tal vegada encara us soni un poc. Era una proposta d’A3 ( que tot sigui dit de pas , va durar poc en antena) . Es deia “ El toque Ariel” , no el vaig seguir fidelment, però si que de tant en tant alguna espipellada si que en feia. 


 

El programa de cuina estava presentat per  un tal Ariel Rodríguez, un  carismàtic xef argentí que arrasa a la televisió d’aquell país. Però a banda del seu saber a la cuina és capaç de ballar , cantar i interactuar amb el públic alhora que elabora els plats. I jo crec que la sobre explotació d’aquesta faceta “humorística” envers a la gastronòmica va fer que el programa no anés tot lo be que la cadena televisiva volia.  I és que Ariel es passava més temps coquetejant amb el públic ( majoritàriament femení) i fent dois al platò que cuinant....la idea era humor i espectacle...uff! no us podeu perdre el vídeo  i vereu del que us parlo....un xef i un programa ben curiosos....

 

L’altre que recordarem avui és “ Com las manos en la masa” , totalment diferent al de Ariel, cal a dir.

Con las manos en la masa

Segur que recordau aquella sintonia duet  de Vanica Doble amb   Joaquin Sabina : “Niña no quiero platos finos...”.  


 

“Con las manos en la masa”  va ser un programa de televisió que podríem dir icònic d’una època ;  produït i estrenat per TVE el 1984, dirigit i presentat per Elena Santonja. Aquest va esser l’alma Mater de la majoria dels programes de cuina que es van fer després a Espanya. Després de set anys d'emissió, el 1991 va ser retirat ( polèmicament), i  sent substituït per un altre programa de cuina :  El menú de cada dia”, del llavors cuiner debutant en televisió nacional, Karlos Arguiñano ( ja havia fet programes de cuina a la televisió Basca) .

A “Con las manos en la masa”  Elena Santonja convidava a famosos a preparar amb ella el plat del programa , sempre relacionat directament amb les elaboracions més tradicionals de la cuina Espanyola . Per la seva cuina van passar personatges com Martirio, Carlos Berlanga , Charo López , Miguel Bosé, Chico Ibañez Serrador, Alaska , Joaquin Sabina , Rafael Aparicio o  Víctor Manuel.

Un jove Joaquin Sabina al programa de cuina.

I pel que fa als plats...paella , fabada asturiana , bacallà a la biscaïna , gaspatxo , pop a la gallega i una infinitat de receptes provinents de totes les comunitats autònomes en una forma molt bàsica però alhora molt efectiva , que l’esdevingué tot un èxit televisiu .


 

Una de les coses que més es recorda la gent d'aquest magnífic programa va ser el seu tema musical . Una composició feta pel grup Vanica  Doble , on amb una lletra d'allò més original i casi d’estil Almodovarià ,  feien un repàs als plats més destacats dels fogons espanyols . I com a nota curiosa cal destacar que a Vanica  Doble cantava Carmen Santonja , germana de la directora programa. La cançó és feia a duo amb Joaquin Sabina .

 

 Siempre que vuelves a casa
me pillas en la cocina
embadurnada de harina
con las manos en la masa

niña no quiero platos finos
vengo del trabajo
y no me apetece pato chino
a ver si me aliñas
un gazpacho con su ajo y su pepino

papas con arroz, bonito con tomate
cochifrito , caldereta, migas con chocolate
cebolleta en vinagreta, morteruelo,
lacon con grelos, bacalao al pil-pil
y un poquito perejil

chiquillo que yo hice un cursillo
para Cordon bleu
eso ya lo se pero chiquilla
dame pepinillos
que yo los remojare
con una copita de ojen

papas con arroz, bonito con tomate
cochifrito, caldereta, migas con chocolate,
cebolleta en vinagreta, morteruelo,
lacon con grelos, bacalao al pil-pil
y un poquito perejil

papas con arroz,bonito con tomate

 

Acabaré amb una curiositat del programa. Aquest va esser el primer programa de cuina que disposà d’una cuina construïda  expressament per a ell i totalment operativa en un dels estudis del TVE.

 

El plató del programa " Con las manos en la masa" 

Bona setmana i ens veim d’aquí a 7 dies...per cert...BON NADAL