dimarts, de maig 14, 2013

Entomofàgia.



Insectes comestibles, perspectives de futur.
Risk Analysis for Movements of Live Aquatic Animals 
Amb aquest « suculent » títol, es presenta el darrer informe de la FAO (Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació).  Malgrat tot el que s’ha publicat aquesta darrera setmana;  aquest informe : "Insectes comestibles: perspectives de futur per a la seguretat alimentària i alimentació per al bestiar", presentat aquest mateix dilluns , no és nou del tot ja que en anteriors ocasions la FAO ha recomanat el consum d’insectes. 



Logo: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura

En aquesta mateixa secció també ja hem tractat aquest tema en anteriors ocasions : especial Fira 2005 http://www.cuinant.com/firo2005.htm
 
Tornant a l’informe de la FAO; aquest  recomana analitzar i valorar  el consum d'aquests “nlus aliments” per ser:  "una font important i fàcilment accessible d'aliments nutritius i rics en proteïnes que es troba en els boscos".

De fet, la FAO recorda que els insectes són una font de proteïnes que forma part de la dieta d'almenys 2.000 milions de persones i que té un potencial per explotar ja no només com a aliment, sinó també com a menjar per al nostre bestiar.

L'informe de la FAO es basa en un estudi realitzat en col·laboració amb la Universitat de Wageningen (Països Baixos).

"No estem dient que la gent ha de menjar bitxos", subratlla en un comunicat divulgat per la FAO Eva Muller, directora de la Divisió d'Economia, Polítiques i Productes Forestals de l'agència de Nacions Unides i coautora de l'informe. "El que diem – prossegueix - és que els insectes són només un dels recursos que brinden els boscos, i que es troba pràcticament per explotar el seu potencial com a aliment, i sobretot, com a pinso".

La FAO recorda que els éssers humans consumeixen ja en el món més de 1.900 espècies d'insectes, sent els més utilitzats els escarabats, les erugues, les abelles, les vespes, les formigues, les llagostes i  els grills;  i que per exemple, tenen més contingut en ferro que la carn de boví.


 Foto: ©FAO/Giulio Napolitano

 Però quins beneficis reals ens poden aportar .
·         La  cria d'insectes pot ajudar a evitar la sobreexplotació forestal, ja que la producció d'algunes espècies com el cuc de la farina, que ja es produeixen a nivell comercial en aliments per a mascotes, zoològics i la pesca recreativa, podria baixar els costos fins fer rendible la substitució de la farina de peix en l'alimentació del bestiar.
·         Els insectes produeixen així mateix una reduïda quantitat d'emissions com metà, amoníac, gasos d'efecte hivernacle i de fems i poden ser utilitzats per descompondre les deixalles, ajudant en els processos de compostatge que retornen els nutrients a la terra alhora que redueixen els mals olors.
·         Les lleis de la majoria de països impedeixen algunes d'aquestes pràctiques, sobretot l'alimentació dels animals amb residus, fems líquid o deixalles alimentaris, pel que la FAO aposta per "investigar més, especialment pel que fa a la cria d'insectes aprofitant l'abocament de residus "

Foto: ©FAO/Patrick Durst
·       

            Els boscos contribueixen al sosteniment de més de mil milions de persones, incloses moltes de les més necessitades del món. Els boscos proporcionen aliments, combustible per cuinar, farratge per als animals i ingressos per comprar menjar.
·         Els animals silvestres i els insectes són sovint la principal font de proteïnes per a la població en les zones forestals, mentre que fulles, llavors, fongs, mel i fruites proporcionen minerals i vitamines, garantint una dieta nutritiva.
Suposo que a hores d’ara més d’un de vosaltres us estireu plantejant certs aspectes d’aquest informe, al menys espero que us doni per d’una tertúlia gastronòmica.



Fotos: FAO.