Entrades

S'estan mostrant les entrades d'aquesta data: febrer, 2011

Cuines Antigues (II) - Balitx

Imatge
Seguint amb el nostre particular camí a través de les cuines antigues aquí us deixo unes fotografies de la cuina de la finca de Bàlitx d'Abaix.





Balitx és una possessió de muntanya al mig camí entre Sóller i Cala Tuent ( pel camí de la Costera). Existeixen tres possessions a la vall de Bàlitx . Balitx d'Adalt, Bàlitx d'Enmig i Bàlitx d'Abaix, aquesta darrera amb un ús d'agroturisme.

Cuines Antigues (I) - Raixa i Raixeta

Imatge
A principi d'any vàrem fer una visita a la possessió de Raixa i vaig aprofitar per a fer unes fotos a les estáncies dedicades a la cuina i al menjador.

Raixa, una finca d'orígen islàmic als peus de la Serra de Tramuntana i dins el teme municipal de Bunyola, ens mostra una possessió de la qual ja es tenen referències escrites d'ella cap al segle XIII després de la conquesta del Rei En Jaume I .

Doncs el que us deia aquí us deixo les fotografies que mostren l'estat actual de la cuina i el menjador tal i com es trobaven cap al segles XVIII i XIX.


La cuina.



El menjador.

La imatge més cinematogràfica de Raixa. L'escala de Bearn.



També aprofitàrem la visita per anar un poc més enllà del camí i visitar la finca de Raixeta a uns 4 o 5 quilòmetres de Raixa. us deixo les fotografies de Raixeta, que com podeu veure contrasten amb les de la "casa gran". Realment és una pena que finques així es deixen perdre.....

El portal.


La tafona.


La foganya interior.

La cuina econòmi…

Cuina Mallorquina

Imatge
Aquest cap de setmana passat hem anat a Felanitx a representar la obra Assassinats, que per cert al mes de març la portarem a Sóller ( 20, 25,26 i 27)...

Santi Santamaria ens ha deixat

Imatge
Avui és un dia trist per a la gastronomia, ja que en Santi Santamaria ha mort avui d'un atac de cor al seu restaurant de Singapur ( font: ABC.es)

Santi Santamaria fou el primer cuiner espanyol en tenir les 3 estrelles Michelin, en la actualitat ja n'ostentava 7.

Tarta gelada de confitura de carabassa

Imatge
Us recordau de la carabassa de fa unes setmanes ? Doncs en férem confitura amb ella i ara n'hem fet una tarta gelada.


Primer preparam els ingredients:

Nata muntada (600 grams) amb sucre (150 grams)


Confitura de carabassa (150 grams)


Gelatina de coa de peix (6 fulles)



Galletes maria

Xarop aromatitzat amb cafè.

Xocolata per a decorar.


Elaboració:

Encalentim la confitura per tal de poder dissoldre la gelatina que haurem remullat dins aigua freda

Muntam la nata amb el sucre. Amb suavitat anam mesclant la nata i la confitura + gelatina.


En aquest punt hem d'anar en compte ja que la confitura és calenta i la nata freda i si no ho fem amb precaució se’ns pot tallar.

Amb la xocolata decorarem el motlle on posarem la tarta.


En tenir la crema ben mesclada anirem alternant capes de crema i de galletes que confitarem amb el xarop + cafè.


En ésser el motlle ben ple el posarem al congelador almenys 4 hores.

A l'hora de servir tallarem les racions i ho emplatarem amb una salsa o coulis.




Bon profit

P. S.…

Itarta

Imatge
Mirau quines virgueries podeu trobar al blog www.azucarconamor.es. Més que recomanable la visita a n'aquest blog

Actualització de la web

Imatge
Ja està actualitzada a la web la secció dels articles publicats al Setmanari Soller durant l'any 2010.

http://www.cuinant.com/setmanari%202010.htm

Els articles del 2011 els trobareu aquí.

http://www.cuinant.com/setmanari%202011.htm

Garrovetes del Papa

Imatge
Aquí us deixo la recepta d'aquest dolç tant especial.


Ingredients. 8 rovells d'ou400 grms de sucre Elaboració: Barrejem els rovells d'ou energeticament ( 10 minuts) i hi posem el sucre fins que aumenti de volum (x4) ( batem 10 minuts més) . Amb una mànega els hi fem la forma sobre una placa amb paper de forn . Seguidament les posarem a coure a uns 150 ºC fins que siguin seques. Convé començar la cocció amb el forn fred.

Els alumnes de l'optativa de restauració.
Aquí us deixo l'informació sobre la història d'aquest dloç extreta del llibre
El libro de la repostería tradicionalde Jesús Ávila Granados
http://books.google.es/books?id=fvQRDiwRZBwC&pg=PA188&lpg=PA188&dq=garrovetes+del+papa&source=bl&ots=0mP2MQA_Hw&sig=bou0d_QeVaQsk_op26FJFQBXfb8&hl=es&ei=cslLTdKlNcO3hAfRoOWDDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDEQ6AEwAw#v=onepage&q=garrovetes%20del%20papa&f=false


Acabar recomanant les garrovet…

Cuina mallorquina a l'IES de Sóller i Sopar Bon Amic Estol

Imatge
Aquesta setmana i la que ve fem cuina mallorquina a l'IES i per a ambientar el menjador hem montat una exposició d'eines antigues de cuina que poden visitar els alumnes de tot el centre. Es tracta d'una selecció de material de principis de segle passat fins als als anys 80. Una mostra de com eren les cuines i de com es vivia ( i menjava) a les hores.

Molinets de cafè, ralladors , mesuradors , dues premses de vi, un torradora de cacau, coberts i vaixella de test, motlles de llauna, una caixa de transport de cacau u altres curiositats són les coses que aquesat setmana anam treballant.




Evidentment tot això va acompanyat de la part de cuina on hem elaborat sopes, greixonera d'ous, frit de carn i sípia amb ceba.


Per si algú en te ganes aquí us deixo la recepta de les sopes.


Sopes Mallorquines.
Ingredients.Col.
Espinacs o bledes.
Ceba.
Pebre Verd i pebre vermell
Mongetes, faves i xíxols.
Julivert
Oli d'oliva
Sal
Tomàtiga.
Pa de sopes
Colflori.Elaboració.Netetjau i tallau totes …