diumenge, de febrer 27, 2011

Cuines Antigues (II) - Balitx


Seguint amb el nostre particular camí a través de les cuines antigues aquí us deixo unes fotografies de la cuina de la finca de Bàlitx d'Abaix.





Balitx és una possessió de muntanya al mig camí entre Sóller i Cala Tuent ( pel camí de la Costera). Existeixen tres possessions a la vall de Bàlitx . Balitx d'Adalt, Bàlitx d'Enmig i Bàlitx d'Abaix, aquesta darrera amb un ús d'agroturisme.

Cuines Antigues (I) - Raixa i Raixeta



A principi d'any vàrem fer una visita a la possessió de Raixa i vaig aprofitar per a fer unes fotos a les estáncies dedicades a la cuina i al menjador.

Raixa, una finca d'orígen islàmic als peus de la Serra de Tramuntana i dins el teme municipal de Bunyola, ens mostra una possessió de la qual ja es tenen referències escrites d'ella cap al segle XIII després de la conquesta del Rei En Jaume I .

Doncs el que us deia aquí us deixo les fotografies que mostren l'estat actual de la cuina i el menjador tal i com es trobaven cap al segles XVIII i XIX.


La cuina.



El menjador.

La imatge més cinematogràfica de Raixa. L'escala de Bearn.



També aprofitàrem la visita per anar un poc més enllà del camí i visitar la finca de Raixeta a uns 4 o 5 quilòmetres de Raixa. us deixo les fotografies de Raixeta, que com podeu veure contrasten amb les de la "casa gran". Realment és una pena que finques així es deixen perdre.....

El portal.


La tafona.


La foganya interior.

La cuina econòmica "exterior". Abans devia ésser interior però ja no hi ha ni sostre ni parets .....


En properes ocasions seguirem coneguent un poc més de la nostra història gastronòmica amb més Cuines Antigues

dimecres, de febrer 23, 2011

Cuina Mallorquina





Aquest cap de setmana passat hem anat a Felanitx a representar la obra Assassinats, que per cert al mes de març la portarem a Sóller ( 20, 25,26 i 27)...

...i aprofitant l'avinentesa vam anar a dinar a un restaurant a les afores del poble: Son Colom.


Les darreres vegades que havia anat a un restaurant ( tampoc hi vaig molt) havia visitat locals amb un perfil de cuina molt definit, diguem-ne de cuina d'autor. Per això hem vaig sentir diferent quant entràrem a Son Colom: un local d'aquells de Diumenge, familiars, de taules de fusta i foganya, amb moltes coses penjades per la paret i amb un cert ambient càlid que convida a fer una llarga sobretaula.


I si l'ambient era ja acollidor no parlem del moment en que la taula es va omplir de caragols, sopes mallorquines, peix a la mallorquina, porcella rostida , pebres de piquillo farcits i altres delícies de la nostra cuina Mallorquina.



Si us he d'esser sincer, quasi havia oblidat aquest tipus de restaurant.....i això que de petit anava moltes vegades a Cal Dimoni, als Quatre Vents , al Foro de Mallorca i altres locals del mateix estil....

L'experiència no va poder esser millor, un local càlid, un menjar a l'alçada i una companyia immillorable, feu del dinar del Diumenge un moment per guardar a la memòria gastronòmica.

L'obra de Teatre va anar molt bé, tothom gaudí dels misteriosos assassinats al carrer Morgue...però això ja és una altre història....

dimecres, de febrer 16, 2011

Santi Santamaria ens ha deixat


Avui és un dia trist per a la gastronomia, ja que en Santi Santamaria ha mort avui d'un atac de cor al seu restaurant de Singapur ( font: ABC.es)

Santi Santamaria fou el primer cuiner espanyol en tenir les 3 estrelles Michelin, en la actualitat ja n'ostentava 7.

diumenge, de febrer 13, 2011

Tarta gelada de confitura de carabassa

Us recordau de la carabassa de fa unes setmanes ? Doncs en férem confitura amb ella i ara n'hem fet una tarta gelada.


Primer preparam els ingredients:

Nata muntada (600 grams) amb sucre (150 grams)




Confitura de carabassa (150 grams)


Gelatina de coa de peix (6 fulles)



Galletes maria

Xarop aromatitzat amb cafè.

Xocolata per a decorar.


Elaboració:

Encalentim la confitura per tal de poder dissoldre la gelatina que haurem remullat dins aigua freda

Muntam la nata amb el sucre. Amb suavitat anam mesclant la nata i la confitura + gelatina.


En aquest punt hem d'anar en compte ja que la confitura és calenta i la nata freda i si no ho fem amb precaució se’ns pot tallar.

Amb la xocolata decorarem el motlle on posarem la tarta.




En tenir la crema ben mesclada anirem alternant capes de crema i de galletes que confitarem amb el xarop + cafè.


En ésser el motlle ben ple el posarem al congelador almenys 4 hores.

A l'hora de servir tallarem les racions i ho emplatarem amb una salsa o coulis.




Bon profit

P. S. :
L'aumna de les fotos és na Maria Del Mar.

diumenge, de febrer 06, 2011

Itarta



Mirau quines virgueries podeu trobar al blog www.azucarconamor.es. Més que recomanable la visita a n'aquest blog

Actualització de la web



Ja està actualitzada a la web la secció dels articles publicats al Setmanari Soller durant l'any 2010.

http://www.cuinant.com/setmanari%202010.htm

Els articles del 2011 els trobareu aquí.

http://www.cuinant.com/setmanari%202011.htm

divendres, de febrer 04, 2011

Garrovetes del Papa






Aquí us deixo la recepta d'aquest dolç tant especial.


Ingredients.
  • 8 rovells d'ou
  • 400 grms de sucre
Elaboració:
  • Barrejem els rovells d'ou energeticament ( 10 minuts) i hi posem el sucre fins que aumenti de volum (x4) ( batem 10 minuts més) . Amb una mànega els hi fem la forma sobre una placa amb paper de forn . Seguidament les posarem a coure a uns 150 ºC fins que siguin seques. Convé començar la cocció amb el forn fred.


Els alumnes de l'optativa de restauració.
Aquí us deixo l'informació sobre la història d'aquest dloç extreta del llibre

El libro de la repostería tradicional

de Jesús Ávila Granados
http://books.google.es/books?id=fvQRDiwRZBwC&pg=PA188&lpg=PA188&dq=garrovetes+del+papa&source=bl&ots=0mP2MQA_Hw&sig=bou0d_QeVaQsk_op26FJFQBXfb8&hl=es&ei=cslLTdKlNcO3hAfRoOWDDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDEQ6AEwAw#v=onepage&q=garrovetes%20del%20papa&f=false


Acabar recomanant les garrovetes que fan a Can Frau ( Sóller)

dimecres, de febrer 02, 2011

Cuina mallorquina a l'IES de Sóller i Sopar Bon Amic Estol

Aquesta setmana i la que ve fem cuina mallorquina a l'IES i per a ambientar el menjador hem montat una exposició d'eines antigues de cuina que poden visitar els alumnes de tot el centre. Es tracta d'una selecció de material de principis de segle passat fins als als anys 80. Una mostra de com eren les cuines i de com es vivia ( i menjava) a les hores.

Molinets de cafè, ralladors , mesuradors , dues premses de vi, un torradora de cacau, coberts i vaixella de test, motlles de llauna, una caixa de transport de cacau u altres curiositats són les coses que aquesat setmana anam treballant.




Evidentment tot això va acompanyat de la part de cuina on hem elaborat sopes, greixonera d'ous, frit de carn i sípia amb ceba.


Per si algú en te ganes aquí us deixo la recepta de les sopes.


Sopes Mallorquines.


Ingredients.

Col.
Espinacs o bledes.
Ceba.
Pebre Verd i pebre vermell
Mongetes, faves i xíxols.
Julivert
Oli d'oliva
Sal
Tomàtiga.
Pa de sopes
Colflori.

Elaboració.

Netetjau i tallau totes les verdures a juliana o brunoise segons tipus.
Començau a fer el sofregit amb el següent ordre:
Pebres
Ceba
Porro
Ceba trendra
Pebre bo.
Tòmatiga
Llegums.
Verdures ( començant per la més dura, ex. colflori i després la col, bledes, espinacs etc)


Banyau amb aigua ( la justa per a tapar) i coure afegint sal i pebre bo segons avanci la cocció.
Un cop cuita tota la verdura , preparau una greixonera amb un llit de pa, espolvoretjat amb un picadillo i regat amb oli d'oliva.


Escaldau i deixau coure uns minuts.


I ja que parlam de cuina tradicional, que res més tradicional que la cuina de casa nostra. I una bona mostra sempre són els sopars d'amics on cada persona porta alguna cosa.

Doncs aquest cap de setmana n'hem tengut una bona mostra amb el sopar anual del Bon Amic que feim amb l'Estol de Tramuntana; sense ànic de posar-vos les dents llargues ...ens ho passàrem d'allò millor i menjàrem de luxe, a destacar (baix el meu punt de vista i sense voler llevar qualitat a cap de les elaboracions que hi havia ); la pasta de tomàtiga de n'Aina Mora ( l'hi he de demanar la recepta), el Púdding de na Margalida, i l'assortiment de pa en que ens deleitaren en Dietmar i en Hans Conrrad . També a destacar la varietat d'amanides i ensaladilles d'aquest dia.



Com veis una vida gastronòmica d'allò més entretinguda...així qualsevol es lleva la panxeta....

Resum setmanal

Malgrat ha estat una setmana curta, hem fet moltíssies coses. Un servei especial  per als aniversaris de novembre-desembre, un clàssic anu...